Skoda Kodiaq (2017) och Superb (2016) i jämförande test, priser – Big och större

Denna SUV Skoda går bra: The Kodiaq sätter upp där börjar Superb utrymme. Vi jämförde den stora SUV med sin tekniska bror.

Skoda Kodiaq (2017) och Superb (2016) i jämförelse: De två stora skoda
Skoda Kodiaq (2017) och Superb (2016) i jämförelse: De två stora skoda

Källa: MOTOR-talk

Berlin - där normalt allt om Audi, Skoda idag är fokus. Vårt test Kodiaq parkerad under ett uppdrag framför Audi Forum i Ingolstadt mellan A3, A4 och TT. En skara människor kröp runt SUV. Om detta är den nya, nyfikna Audianer vill veta. Och vad Audi kan jämföras med.

Svaret: Tekniskt nästa Q3. Storleken går mot Q7, åtminstone inuti. Verklig konkurrens, finns främst i egen regi. Den Kodiaq är Skoda något SUV versionen av Superb. Båda bilarna är lika i storlek, enheter och pris.

Vi har Kodiaq med vårt nuvarande liv testare, en Superb sedan jämförs. Både diesel- och DSG, men med skillnader i prestanda och enhet. Och vi notera: Kodiaq är ett viktigt tillskott till toppen - bokstavligt talat.

Mått och utrymme: Huge. båda

Skoda Superb sidovy: Ganska lång. 4,86 av förklädet till förkläde, 2,84 meter hjulbas Skoda Superb sidovy: Ganska lång. 4,86 av förkläde att förkläde, 2,84 meter hjulbas Källa: MOTOR-TALK Även en stor bil har sina gränser. 4,86 meter i längd, 2,84 m hjulbas och kompakt motorkoncept till Skoda Superb i det inre är större än de flesta av de modeller från det övre mellanklassen. 1950 liter Maximal belastning (i kombination) inte ens göra den nuvarande Mercedes E-klass (S213). Men för mer än fem personer är ingen plats Superb. Inte i Combi och absolut inte i vår limousine. Eftersom Kodiaq måste sprang.

Bygger betydligt högre. SUV upp. Med 1,67 meter, dominerar den Superb med 20 centimeter. Tillräckligt för att dela ut en hel del utrymme upp och att avstå i längd. 4.70 meter mäter den stora SUV, så en bra bit mindre än Superb. Ändå bjuder han upp till 2,065 liter, som en sju-sitsig ändå fortfarande 2005 liter. Med utjämnade sittplats 270 liter kvar.

Baksätet i Kodiaq kan skifta. det är fortfarande tight på baksidan, bara barn sitta bra. I den andra raden, båda bilarna erbjuder gott om utrymme, särskilt vid knäna.

Inredning och finish: Klar och praktisk

Situationen är liknande i framkant. I Kodiaq och Superb det sitter bekvämt - rak och tall med god syn, mer mysiga tankar straggle i Superb i Kodiaq. Visuellt cockpit, funktionella men knappast skiljer sig åt. Ergonomi och funktion är oklanderligt, känslan är bra.

Skoda Kodiaq sidovy: Med SUV 4,70 längd är jämförelsevis kompakt, är hjulbasen 2,79 meter Skoda Kodiaq sidovy: Med SUV 4,70 längd är jämförelsevis kompakt, är hjulbasen 2,79 meter Källa: MOTOR-TALK I vyn och nå användas Skoda enligt skumplast. kan piano argumentera är hårdplast nära marken knappt märkbar - särskilt som rattar, armstöd och DSG växelväljaren behaglig känsla. Det faktum att Superb var några år äldre än Kodiaq, du knappt märker.

Radio, infotainment och stöd: pekskärmar och viss självständighet

Större skillnader är det igen förrän Infotainment. Här en halv generation fortsätter Kodiaq. I den nuvarande versionen av navigationssystemet med upp till verk 9,2 inches diagonalt och nästan helt utan knappar. Navigationssystemet i Superb bygger samma storlek och har fortfarande verkliga knappar på sidorna. För ansiktslyftning som kommer att förändras. Fram till dess är vi glada om haptisk feedback, men saknade onlinefunktioner.

Stöd och hjälp till de stora Skoda modellerna lika bra. Men den mest kostnader. Valfri tag Kodiaq och Superb distans och spår, hjälper dig att hålla sig vaken, parkering och förenkla inbjudande med dess elektriska bakluckan. I SUV Det finns ytterligare körlägen för terrängen. Förändringsegenskaper ABS och överföring för att få bättre genom leran. Om det faktiskt driver det till Kodiaq.

Kör: Gemensam motorprogram

Skoda Superb trunk: The Superb bjuder redan sedan tillräcklig bagage a Skoda Superb trunk: The Superb bjuder redan sedan tillräckligt bagage en källa: MOTOR-TALK Tekniskt Superb och Kodiaq skiljer sig knappast. Båda bygger på samma plattform och har liknande motorer och växellådor avstånds. Vårt test gick mycket Kodiaq SUV utrustad med fyrhjulsdrift och 150-hästkrafter motorvolym (2,0 TDI). Vår Superb (också 2,0 TDI) driver med 190 hk till framhjulen endast. Motorerna ger Skoda i två bilar.

Den största skillnaden: I Kodiaq sju-hastighet med dubbla koppling överföring ( "DQ500") fungerar. Superb ännu bytte med sex växlar ( "DQ250"). Varianten i Kodiaq kände i testet mer spontant, tuning och omkopplingar överens med både. Superb blir förväntas facelift efterföljaren transmission ( "DQ381").

Trots alla likheter finns det skillnader när du kör. Den Kodiaq är högre och tyngre, snabbare och därmed långsammare. I vår duo detta beror på att de olika motorerna. Med samma enhet (150 hk, all-wheel), den Superb fortfarande runt en andra i sprinten och 20 km / t i den slutliga fart framåt.

I vardagen, inte bry. Enheterna är väl lämpade för bilar och aldrig känna dig svag eller överväldigad. När kall, diesel spikning. Efter bara några minuter en liten Growl interna frågor.

Skoda Kodiaq Inredning: The Kodiaq har en separat cockpit och bygger inne långt upp Skoda Kodiaq Inredning: The Kodiaq har en separat cockpit och bygger inne långt upp Källa: MOTOR-TALK Den tunga fyrhjulsdrift och hög konstruktion gör Kodiaq men törstig. På pendla i området kring Berlin konsumerade han 6,2 liter per 100 kilometer - en bra halv liter mer än Superb. På motorvägen är 1,5 liter mellan Sedan och SUV: Med lång räckvidd (upp till 160 km / t) injicerade de utmärkta jämna sju liter per 100 kilometer en som Kodiaq åtta och en halv.

Fjädring och styrning: direkt eller lugn

Med chassit det är liknande. Den höga tyngdpunkt i Kodiaq faller på, men knappt störande. SUV fjädrar bekvämt utan att vara svampig eller rastlös. I jämförelse känns Superb direkt. Clear: Denna SUV måste vräka mer massa runt hörnet. har kommit till kommandostyrning i hela kroppen, tar det längre tid. Sports ingen bör förvänta sig ändå. Långa avstånd, både god.

Slutsats, utrustning och priser

Vår jämförelse visar: Kodiaq gör Skoda bra. SUV kompletterar Superb på strategiska platser. Den rymmer sju personer, tar skrymmande bagage och bygger relativt kompakt - i stadens kortare och knappt bredare SUV är ett bättre val. Superb körning mer flexibelt och mer ekonomiskt. Placera saknas här alltför ofta, vare sig limo eller Combi.

Skoda Kodiaq kommer som en 7-sitsig. På baksidan sitter barn väl Skoda Kodiaq kommer som en 7-sitsig. På baksidan sitter barn väl Källa: MOTOR-TALK prissatta är de två par. Mellan Kodiaq och Superb Combi, var och en med 150 PS diesel, är 690 Euro grundpris. Specialutrustning kostnaden densamma, är nästan identisk motorområde. När Kodiaq Skoda fokuserar mer på allhjulsdrift. Så väljer att syftet eller smak: The Kodiaq för mer än fem personer, Superb för lång tid.

Skoda Kodiaq börjar 26,150 euro. Det finns 125 bensin hk, framhjulsdrift och manuell växellåda. Den testade drivkonfigurationen är minst 34,590 euro. Superb börjar som en sedan med 25,750 euro, även med 125 hästkrafter och framhjulsdrift. De stora dieselkostnaderna minst 35,850 euro, kombinationen bakre ytterligare 1000 euro extra.

För båda bilarna rekommenderar vi Abstandstempomat, parkeringssensorer och ett företagspaket "Amundsen". I Kodiaq ingår även LED-ljus. I Superb finns det bara xenon. För detta är en off-road paket tillgängliga - om det skulle vara bara lite grusväg och inte en SUV.

Specifikationer: Skoda Superb och Skoda Kodiaq

 • Modell: Skoda Superb 2.0 TDI DSG Sportline
 • Motor: 2,0 TDI med SCR-katalysator
 • Transmission: sexväxlad dubbelkopplingsväxellåda, bakhjulsdrift
 • Effekt: 190 hk (140 kW) vid 3500 till 4000 varv / min
 • Vridmoment: 400 Nm vid 1750-3250 varv / min
 • Toppfart: 235 km / t
 • Acceleration 0-100 km / t: 7,7 s
 • Konsumtion, enligt NEDC: 4,5 l / 100 km
 • Längd: 4,86 ​​m
 • Bredd: 1,86 m
 • Höjd: 1,47 m
 • Hjulbas: 2,84 m
 • Trunk: 625-1760 l
 • Vikt: 1,505 kg
 • Tankvolym: 66 l
 • Test pris bil (lista): 48,948.98 euro
 • Modell: Skoda Kodiaq Style 2.0 TDI DSG 4x4
 • Motor: 2,0 TDI med SCR-katalysator
 • Transmission: sjuväxlade dubbelkopplingsväxellåda, fyrhjulsdrift
 • Effekt 150 hk (110 kW) vid 3500 till 4000 U / min
 • Vridmoment: 340 Nm vid 1750-3000 varv / min
 • Toppfart: 194 km / t
 • Acceleration 0-100 km / t: 10,2 sek
 • Konsumtion, enligt NEDC: 5,6 l / 100 km
 • Längd: 4,70 m
 • Bredd: 1,88 m
 • Höjd: 1,68 m
 • Hjulbas: 2,79 m
 • Trunk: 765-2005 l (silar sits utan reservhjul)
 • Vikt: 1.740 kg
 • Tankvolym: 60 l
 • Test pris bil (lista): 50,019.98 euro

Like this post? Please share to your friends: