40 år Alfa Romeo Giulietta Nuova (Tipo 116) – Hot kärlek vid andra ögonkastet

Giulietta ska ärva den legendariska Giulia - med en underlig kilform och växellåda. Inte som någon, men blev en succé - framför allt i Tyskland.

Alfa Romeo Giulietta 1977
Alfa Romeo Giulietta 1977

Källa: Alfa Romeo Fiat Chrysler Bilar

Köln - Detta bör vara efterföljaren till den klassiska Giulia? Ett rop av skräck fångade många Alfisti när Milanese varumärket under hösten 1977 presenterade Giulietta (Tipo 116). Kanske vinkel kilform ( "Nuova Linea") i denna sportsedan kom för tidigt några år. Kanske saknade design på karisma av Giulia. det var skugga över början av Giulietta.

Den Guiletta som en sport modell Den Guiletta som en sport modell Källa: Alfa Romeo Fiat Chrysler Bilar Här är "Julchen", men anpassat arbetade transdrivteknik från Alfetta. För Alfa Romeo hade skördat översvallande beröm från kritiker och publik i år. Slutligen, begreppet främre motor och växellåda och koppling bakre garanteras en perfekt balanserad viktfördelning. Och överlägsna hanteringsegenskaper, de jämna BMW fans övertygade och Tyskland etablerats som den viktigaste exportmarknaden för italienarna.

Giulietta var den bäst säljande Alfa - men först efter en introduktionsfasen. Alfa inga problem, eftersom reklamen sa: "Last Chance Harvey ... En kritik som vi gör oss så mycket. Eftersom tiden arbetar för Giulietta. "

Motorer med 100.000 km garanti

Slarvigt monteras och snabbt rostfritt Alfasud skadat rykte italienarna. Så att inga tvivel om de långsiktiga kvaliteter Südeuropäerin kom upp fick Giulietta tilldelades en tvåårig färg garanti och en då unik 100.000 kilometer garanti på motorn. bör också förmedla känslor Formel 1 världsmästaren Niki Lauda. Han klassad som en ny gäldenär F1-föraren vid Brabham-Alfa Giulietta den första 999 av hans autograf.

Men hållbar fascination förmedlas bara snabbt specialutgåvor med magi "ti" sigill av den sportiga Alfa höll Giulietta Zender sport och slutligen en turbo Giulietta. Den jämna visade 323I dess integrerade bakspoiler. Giulietta med 2,0-liters dieselmotor ensam alltid nöja sig med en nisch roll - även om Världsrekord av kompressionständning i höghastighetsbana i Nardo 1982 gjorde globala rubriker.

När Giulietta 1985 överlämnade stafettpinnen till Alfa 75, hade totalt 380.000 enheter av mid-range modellen levererats. Vid slutet av en respektabel resultat för andra Giulietta generationen. Den säljs tre gånger mer än samma namn, byggt upp 1964 föregångare. Endast Giulia lyckades - men som producerades i 16 år.

Framgång trots röda siffror

Den Guiletta 1983 Den Guiletta 1983 Källa: Alfa Romeo Fiat Chrysler Bilar mitten av 1970-talet var Alfa Romeo trots röda siffror igen en global hög volym tillverkaren. Även i Tyskland få respekt framgångar mot BMW. sporrade en flygning av registreringsstatistiken, främst genom Alfasud och Alfetta, men också av äldre Giulia. På motsvarande sätt höga förväntningar skulle 1977 avslöjade Giulietta.

Med aggressiva konturer, smidig motorer och sofistikerade de Dion bakaxel om de skulle vinna, särskilt yngre förare och fäder. Därför fyrdörrars för baksätespassagerarna erbjuds mer utrymme än konkurrenterna. Under den korta stubb svansen passa 420 liter bagage. Ovanligt frodiga standardutrustning misslyckades: Färgade rutor, varvräknare och en femväxlad växellåda var alltid ombord. Den senare var vid den tiden inte ens vid sexcylindriga BMW standard.

Å andra sidan, priserna på Giulietta var ambitiös. De började i mitten av 1978 på 16,490 poäng. mer så att familjevänliga transaxel idrottare kostnad än jämförbara BMW 3-serie eller Audi 80. Och han utmärkte italienska konkurrenter som Lancia Beta.

ades Julchen sent stark

Förutom till basen fyrcylindrig 1,3 liters motor (90 hk) bör särskilt endast 200 varumärkena dyrare, 108 hk 1,6-liters Giuletta förmedla "stark körglädje" (Citat Alfa). I gengäld dessa 175 km / t var livlig Giulietta men inte tillräckligt snabbt - särskilt som en förnyad diskussion om en hastighetsbegränsning på motorvägar stoppades 1978:e

Turbo Delta förvaltade 206 kilometer per timme i topp Turbo Delta lyckades 206 kilometer i timmen i topp Källa: varför Alfa Romeo Fiat Chrysler Bilar Alfa lämnat två toppmodeller med. Med 122-hk 1,8-liters bensinmotor, 180 km / t. Följande 2,0-liters fyrcylindrig visade även några Audi femcylindrig motor och BMW Sechsender rädsla. Också närvarande var den låga vikten på Giulietta, som förde tom endast drygt 1000 kg av fördel.

var rent irriterande låg för övrigt standard förbrukningen av flamboyant italienska, som gavs som 7,5 liter. I själva verket var de Giulietta förbrukningsvärden i tester av fackpressen men sedan till 13 liter per 100 kilometer. Giulietta köparna verkade lite att oroa sig skillnaden. Men Alfa Romeo svarade under hösten 1981 och minskade det verkliga och det standardiserade förbrukning av fyrcylindriga med en högre andel av den femte växeln.

Vid en konstant 90 km / t Giulietta förbrukas enligt standarden nu endast 6,6 liter. Skillnaderna i det dagliga livet var också betydligt lägre. Så att Knauserpotential var nästan slut. Bevisen för 1983 nachgelegte 2,0-liters turbo diesel, som just krävs 0,4 liter mindre bränsle - men det var mycket dyrare och gav endast 82 hk.

den "sista riktiga Alfa"

De Guilettas familjeåterförening Den Guilettas familjeåterförening Källa: Alfa Romeo Fiat Chrysler Bilar Efterfrågan på diesel variant var begränsad. då en dieselmotor i en sportig Alfa, som verkade konstigt. Inte så för BMW, som bayrare sätta lite senare med sexcylindriga dieselmotorer för BMW 5 och 3-serien. Vid denna tid Giulietta skyndade redan fått zenit av sin karriär. För att fira, det var en laddad och begränsad till 361 enheter Turbo racer.

170 hk och 206 km / t flotta Giulietta 2.0 Turbo Delta var tänkt som en homologering modell för racing användning. Du bör ha Alfetta GTV 6 ärva som hade vunnit fyra EM. Men då det visade sig på olika sätt, eftersom Alfa 75 snabbare än väntat blev efterföljaren till Giulietta. Än en gång, i ett kilformat Nuova Linea med växellådan koncept och bakhjulsdrift. Varför han är vördad av många Alfisti som "sista sanna Alfa". Detta förtjänar erkännande som en klassisk Alfa inte emot Nuova Giulietta idag. Således få överlevande sedans inspelade statistik.

krönika

 • 1950: Utvecklingen av den första lilla Alfa Romeo sortiment, senare Giulietta fortsätter
 • 1954: Världspremiär för Giulietta Sprint
 • 1955: The Giuletta Berlina (saloon) införs. Den amerikanska sportbil importör Max Hoffman är utvecklingen av en Giulietta Spider av
 • 1962: The Giulia firar som efterföljare till Giulietta världspremiären
 • 1964: Den Giulietta sedan tas ur produktion
 • 1976: Ermanno Cressoni är chef för Centro Stile Alfa Romeo och sätter sista handen på den kommande Giulietta
 • 1977: Världspremiär för Nuova Giulietta (Tipo 116) på Frankfurt IAA, seriestart i november i arbetet Arese / Italien. Starta en början endast med motorer 1,3- och 1,6-liters. Niki Lauda är skyldig av Brabham-Alfa Romeo teamchef Bernie Ecclestone som en drivkraft för den kommande Formel 1 säsong. Niki Lauda undertecknade sedan de första 999 Giulietta bilar och Alfa varumärke ambassadör i Model Inledning
 • 1978: Förra året av försäljningen för Giulia
 • 1979: Nya Giulietta 1.8 är prestanda med 122 hk. För vissa marknader finns det redan Giulietta med 2,0-litersmotor
 • 1980: Ny toppmodell Giuletta 2.0 börjar med 130 hk, först som en specialutgåva med modifieringar av ansiktslyftning Giulietta. Endast i Italien finns en Giulietta Super grigio nube metallizzato, trimma och bruna sittdynor med beige insatser
 • 1981: På Frankfurt Motor debuterar i september, ansiktslyftning versionen av Giulietta. Dessutom specialutgåva Super 2.0 inleds med tre-tone färg och tvåfärgad instrumentpanel för Tyskland
 • 1982: Presentation av Giulietta med 2,0-liters turbo dieselmotor. De 82-hästkrafter dieslar uppnås på 28,10. på höghastighetsbana i den italienska Nardo FIA världsrekord i kategorin A. 2,0-liters Giulietta marknadsförs som en särskild modell under beteckningen 2.0 ti
 • 1983: Marknadsintroduktion av Giulietta 2,0 turbo diesel med 82 hk motor från VM. Dessutom införandet av Turbo Giulietta Delta Delta auto med Avio turboladdare som framkallar den 2,0 liters fyrcylindrig 40 extra hästkrafter. Ytterligare särdrag hos Turbo Delta är oljekylare, ventilerade skivbromsar som har två bromsok per skiva och ett laddtryck indikator istället för den genomsnittliga ventilationsmunstycket. Tunern Zender introducerar i samarbete med Alfa Romeo Tyskland, begränsad upplaga av 150 enheter Giulietta Zender Alfa Sport, som är utformad i två toner färg och har 15-tums aluminiumfälgar. Leverans från följande år
 • 1984: Byta namn av den speciella modellen Giulietta 2,0 ti i Giuletta 2,0 utan begränsning av mängden. I Italien fler Giulietta kvoter levereras som utryckningsfordon till polisen
 • 1985, den andra generationens Giuletta enligt 379,691 enheter och lansering av Giulietta aren Alfa produktionsutlopp 75
 • 2010: Den tredje generationen Giulietta kommer att presenteras

Från och med nu skickar vi vårt bästa nyheten en gång om dagen via Whatsapp och Insta. Låter bra? Sedan läser här hur du kan registrera. Det tar bara 2 minuter.

Like this post? Please share to your friends: