40 jaar Alfa Romeo Giulietta Nuova (Tipo 116) – Hot liefde op het tweede gezicht

De Giulietta moet de legendarische Giulia erven - met een vreemde wigvorm en transaxle. Niet zoals iedereen, maar was een succes - vooral in Duitsland.

De Alfa Romeo Giulietta 1977
De Alfa Romeo Giulietta 1977

Bron: Alfa Romeo Fiat Chrysler Automobiles

Keulen - Dit moet de opvolger van de klassieke Giulia zijn? Een kreet van afgrijzen gevangen vele Alfisti wanneer het merk Milanese in het najaar van 1977 presenteerde de Giulietta (Tipo 116). Misschien is de hoekige wigvorm ( "Nuova Linea") van deze sportsedan te vroeg kwam een ​​paar jaar. Misschien ontbrak het ontwerp op het charisma van Giulia. zij waren schaduw over de start van de Giulietta.

De Guiletta als een sportmodel De Guiletta als een sport-model Bron: Alfa Romeo Fiat Chrysler Automobiles Hier is de "Julchen", maar aangepast aan de uitgebreide transaxle aandrijftechniek van de Alfetta. Voor de Alfa Romeo had overdreven lof van critici en publiek geoogst voor jaren. Tenslotte het begrip motor voorin en de versnellingsbak en koppeling achterste gegarandeerd een perfect uitgebalanceerde gewichtsverdeling. En een superieure wegligging het zelfs BMW fans overtuigd en Duitsland gevestigd als de belangrijkste exportmarkt voor de Italianen.

De Giulietta was de best verkochte Alfa - maar pas na een kennismaking fase. Alfa geen probleem, als de advertentie zei: "Last Chance Harvey ... Een punt van kritiek maken we ons als veel. Omdat de tijd werkt voor de Giulietta. "

Motoren met 100.000 km garantie

Slordig gemonteerd en snel roestvrij Alfasud schade toegebracht aan de reputatie van de Italianen. Zodat er geen twijfels over de lange termijn kwaliteiten van Südeuropäerin kwam, werd de Giulietta bekroond met een twee jaar verf garantie en een toen unieke 100.000 kilometer garantie op de motor. moet ook over te brengen emoties Formule 1-wereldkampioen Niki Lauda. Hij beoordeeld als een nieuwe debiteur F1-coureur bij Brabham-Alfa Giulietta op de eerste 999 door zijn handtekening.

Echter, duurzame fascinatie bemiddelde alleen snel speciale edities met magie "ti" zegel door de sportieve Alfa gehouden Giulietta Zender sport en ten slotte een turbo Giulietta. De zelfs toonde de 323i de geïntegreerde achterspoiler. de Giulietta met 2,0-liter dieselmotor alleen altijd tevreden zijn met een kleine rol - hoewel de Wereldrecord van de compressie-ontsteking in de high-speed track in Nardo 1982 veroorzaakte opwarming van de krantenkoppen.

Wanneer de Giulietta in 1985 overhandigde het stokje door aan de Alfa 75, had een totaal van 380.000 eenheden van de mid-range model is afgeleverd. Aan het einde van een behoorlijk resultaat van de tweede generatie Giulietta. De verkochte, drie keer meer dan in dezelfde naam, gebouwd in 1964 voorganger. Alleen de Giulia succesvol was - maar dat werd geproduceerd voor 16 jaar.

Succes ondanks de rode cijfers

De Guiletta 1983 De Guiletta 1983 Bron: Alfa Romeo Fiat Chrysler Automobiles mid-jaren 1970 was Alfa Romeo ondanks rode cijfers opnieuw een wereldwijde fabrikant van high-volume. Zelfs in Duitsland krijgen respecteren successen tegen BMW. aangespoord een vlucht van de registratie statistieken, voornamelijk door Alfasud en Alfetta, maar ook door de ouderen Giulia. Overeenkomstig hoge verwachtingen waren tot 1977 onthuld Giulietta.

Met agressieve contouren, behendig motoren en geavanceerde de Dion achteras moeten ze winnen, vooral jongere bestuurders en vaders. Daarom is de vier-deur voor de passagiers achterin bood meer ruimte dan de concurrenten. Voor de korte stomp staart past 420 liter bagage. Ongebruikelijk weelderige standaarduitrusting is mislukt: Getinte ruiten, toerenteller en een vijf-versnellingsbak waren altijd aan boord. De laatste was op dat moment niet eens op zes-cilinder BMW standaard.

Aan de andere kant, de prijzen van de Giulietta waren ambitieus. Ze begonnen medio 1978 16.490 mark. meer nog dat de familie-vriendelijke transaxle atleten kosten dan vergelijkbare BMW 3-serie of Audi 80. En hij blonk ook Italiaanse concurrenten zoals de Lancia Beta.

werd Julchen late sterk

Naast de basis viercilinder 1,3 liter motor (90 pk) dient vooral slechts 200 tekens duurder, 108 pk 1.6-liter Giuletta brengen "sterke rijplezier" (Citaat van Alfa). In ruil, deze 175 km / h was kortaf Giulietta, maar niet snel genoeg - in het bijzonder als een hernieuwde discussie over een maximumsnelheid op snelwegen werd gestopt 1978e

De Turbo Delta managed 206 kilometer per uur in de piek De Turbo Delta managed 206 kilometer per uur in de piek Bron: waarom Alfa Romeo Fiat Chrysler Automobiles Alfa twee topmodellen ingediend. Met de 122 pk sterke 1,8-liter benzinemotor, 180 km / h. De volgende 2,0-liter viercilinder zelfs geleerd sommige Audi vijf-cilinder motor en BMW Sechsender angst. was ook het lage gewicht van de Giulietta, die leeg slechts iets meer dan 1000 kg voordeel gebracht.

was ronduit irritant laag bovendien de standaard verbruik van de flamboyante Italiaan, die werd gegeven als 7,5 liter. In feite waren de Giulietta verbruikswaarden in het testen van de vakpers, maar dan tot 13 liter per 100 kilometer. De Giulietta kopers leek weinig zorgen te maken over het verschil. Maar Alfa Romeo reageerde in de herfst van 1981 en verminderde de werkelijke en het genormaliseerde verbruik van de vier-cilinder met een hogere verhouding van de vijfde versnelling.

Bij een constante 90 km / h verbruikt Giulietta volgens de norm nu slechts 6,6 liter. De verschillen in het dagelijks leven waren ook significant lager. Dus dat Knauserpotential was bijna leeg is. Het bewijs van de 1983 nachgelegte 2,0-liter turbo diesel, die net nodig is 0,4 liter minder brandstof - maar het was veel duurder en gaf slechts 82 pk.

de "laatste echte Alfa"

De Guilettas de familiereünie De Guilettas de familiereünie Bron: Alfa Romeo Fiat Chrysler Automobiles De vraag naar de diesel variant was beperkt. dan een dieselmotor in een sportieve Alfa, die leek vreemd. Niet zo voor BMW, als de Beieren zet een beetje later met zes-cilinder dieselmotoren voor de BMW 5 en 3-serie. Op dit moment haastte de Giulietta al het toppunt van haar carrière ontvangen. Om dit te vieren, was er een geladen en beperkt tot 361 eenheden Turbo racer.

170 pk en 206 km / h vloot Giulietta 2.0 Turbo Delta was bedoeld als een homologatie model voor race gebruik. U dient de Alfetta GTV 6 erven dat vier Europese kampioenschappen had gewonnen te hebben. Maar dan is het pakte anders uit, omdat de Alfa 75 sneller dan verwacht de opvolger van de Giulietta werd. Nogmaals, een wigvormige Nuova Linea met transmissie begrip en achterwielaandrijving. Waarom wordt hij vereerd door velen Alfisti als de "laatste echte Alfa". Dit verdiende erkenning als een klassieke Alfa vandaag niet ontvangen de Nuova Giulietta. Bijgevolg weinige overgebleven sedans opgenomen statistieken.

kroniek

 • 1950: De ontwikkeling van de eerste kleine Alfa Romeo bereik, de latere Giulietta gaat maar door
 • 1954: Wereldpremière voor Giulietta Sprint
 • 1955: De Giuletta Berlina (sedan) wordt geïntroduceerd. De Amerikaanse importeur sportwagen Max Hoffman is de ontwikkeling van een Giulietta Spider door
 • 1962: De Giulia viert als de opvolger van de Giulietta wereldpremière
 • 1964: De Giulietta sedan uit productie genomen
 • 1976: Ermanno Cressoni is directeur van het Centro Stile Alfa Romeo en legt de laatste hand aan de komende Giulietta
 • 1977: Wereldpremière van de Nuova Giulietta (Tipo 116) op de Frankfurter IAA, series start in november in het werk Arese / Italië. Lanceer in eerste instantie alleen met 1,3- en 1,6-liter motoren. Niki Lauda is verplicht door Brabham-Alfa Romeo team baas Bernie Ecclestone als chauffeur voor het komende Formule 1-seizoen. Niki Lauda tekende vervolgens de eerste 999 Giulietta auto's en Alfa ambassadeur van het merk aan de Model Introduction
 • 1978: laatste jaar van de omzet voor de Giulia
 • 1979: New Giulietta 1.8 prestaties met 122 pk. Voor sommige markten zijn er al Giulietta met 2,0-liter motor
 • 1980: Nieuwe topmodel Giuletta 2.0 begint bij 130 pk, eerst als speciale editie met modificaties van de opknapbeurt Giulietta. Alleen in Italië is er een Giulietta Super grigio nube metallizzato, trim en bruine zitkussens met beige inzetstukken
 • 1981: Op de Frankfurt Motor debuteert in september, de facelift versie van de Giulietta. Daarnaast is de speciale editie Super 2.0 wordt geïntroduceerd met drie-tone lak en twee-tone dashboard voor Duitsland
 • 1982: Presentatie van de Giulietta met 2,0-liter turbodieselmotor. 82 pk diesels verwezenlijkt 28.10. op de high-speed track in het Italiaanse Nardo FIA wereld records in de categorie A. De 2,0-liter Giulietta wordt verkocht als een speciaal model onder de aanduiding 2.0 ti
 • 1983: Marktintroductie van de Giulietta 2.0 turbo diesel met 82 pk motor van VM. Bovendien invoering van Turbo Giulietta Delta Delta automatisch met Avio turbocharger de 2,0 liter vier-cilinder 40 pk extra opwekt. Verdere kenmerken van de Turbo Delta zijn oliekoeler, geventileerde remschijven met twee remklauwen per schijf en een boost drukindicator in plaats van de gemiddelde vent nozzle. De tuner Zender introduceert in samenwerking met Alfa Romeo Duitsland, de gelimiteerde oplage van 150 eenheden Giulietta Zender Alfa Sport, dat is ontworpen in two-tone lak en is voorzien van 15-inch lichtmetalen velgen. Levering van het volgende jaar
 • 1984: hernoemen van het speciale model Giulietta 2.0 ti in Giuletta 2.0 zonder beperking hoeveelheid. In Italië meer Giulietta quota worden geleverd als voertuigen van hulpdiensten bij de politie
 • 1985, de tweede generatie Giuletta volgens 379.691 eenheden en lancering van de opvolger Giulietta Alfa productie uitlaat 75
 • 2010: De derde generatie Giulietta zal worden gepresenteerd

Van nu af aan, sturen we onze beste nieuws een keer per dag via Whatsapp en Insta. Klinkt goed? Lees dan hier hoe je kunt inschrijven. Het duurt slechts 2 minuten.

Like this post? Please share to your friends: